Mindfull eten
Mindful eten – Mindful afvallen Een programma speciaal voor mensen die hun eetgedrag blijvend willen veranderen gebaseerd op het boek Mindful afvallen van Joanna Kortink. Dit programma wordt gegeven door een Mensendiecktherapeut / mindfulness trainer en een diëtist die de opleiding uit de ban van emotie eten heeft gevolgd.
Het programma bestaat uit:
- Een intake
- bijeenkomsten van 1/2 uur of bij meer deelnemers 1 uur.
- Het boek ‘Mindful afvallen’, met huiswerkopdrachten en verdiepende informatie
- Downloads meditatie oefeningen via website
- Gelegenheid om via de mail tussentijds vragen te stellen
- Mogelijkheid tot extra terugkomdagen
Mindful eten – Mindful afvallen
Wat is Mindfulness?
Mindfulness is met bewuste aandacht in het hier en nu zijn, op een niet-oordelende manier. Bewuste aandacht helpt je om dingen te doen vanuit een keuze in plaats van uit een automatisme.
Mindful eten. Als je mindful eet, wat doe je dan precies? Je leert rustiger eten en bewuste eetkeuzes maken. Het is allereerst stilstaan bij je eetgewoonten. Je leert manieren om te eten met aandacht. Daardoor ga je langzamer eten en beter luisteren naar de signalen van je lichaam.
Aan de basis van mindful eten liggen dan ook aandachtsoefeningen of meditaties. Dat zijn oefeningen in eten met aandacht én oefeningen waarin je je lichaam beter leert voelen en je gedachten of emoties beter leert kennen.
Je ontdekt hoe gevoelens en gedachten samenhangen met je eetgedrag. Zo ontdek je je automatische patronen, en ontdek je de momenten waarop je het anders zou kunnen doen. Hoe meer tijd je neemt voor het doen van oefeningen, hoe sterker aandacht voor je zal gaan werken. En zo ontdek je ook meer plezier in eten!
Maar je relatie met eten bestaat natuurlijk niet alleen op het moment dat je eet.
We weten vaak heel goed wat een gezond eetpatroon is en toch kunnen we worstelen met ons gewicht. We eten niet alleen omdat we honger hebben, maar vaak ook als reactie op eetprikkels van buitenaf – je fietst langs de bakker en ruikt dat heerlijke brood – maar er zijn ook prikkels van binnenuit – je moet iets moeilijks doen en in plaats van beginnen loop je steeds heen en weer naar de koelkast.
Soms zijn die prikkels duidelijk te herkennen als je erop gaat letten, soms liggen ze wat dieper verborgen. Veel hiervan gaat op de automatische piloot dat wil zeggen onbewust. Zo voeren we de hele dag door gesprekken met onszelf over van alles en nog wat en sommige van deze gedachtestromen hebben bewust maar nog vaker onbewust een grote invloed op ons eetgedrag.
Zo kan een dagelijks terugkerend onderwerp zijn wat, wanneer en hoeveel je gaat eten.
Training mindful eten – mindful afvallen | Je leert hoe je om kunt gaan met gedachten en gevoelens die een grote invloed hebben op je eetgedrag. Oefeningen in opmerkzaamheid helpen je om de triggers die in jouw eetpatroon een rol spelen te ontdekken. Je leert gedachten en reactiepatronen die je ongemerkt aanzetten om te gaan eten als oplossing voor andere problemen ook wel “saboteurs” genoemd te herkennen. Dan kun je op die momenten ruimte nemen om te kiezen of je echt wilt eten of dat er behoeften spelen die je op een andere manier kunt oplossen. Je leert beter voor jezelf te zorgen en gehoor te geven aan je werkelijke behoeften uiteraard heeft dat positieve gevolgen voor je gewicht. Je kiest voor een leven dat voor jou de moeite waard is.We gebruiken hiervoor de methode zoals die opgezet is door Joanna Kortink, met haar boek ‘Mindful afvallen’ als leidraad. |
Het programma | bestaat uit individuele lessen en huiswerk opdrachten. Het is een echte training. Je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheid door herhaling zowel tijdens de lessen als door te oefenen thuis. |
Voor wie? | Wie kan er baat hebben bij mindful eten? Iedereen. Want langzaam eten en luisteren naar je lichaam, draagt voor iedereen bij aan een goede gezondheid. Sommige mensen doen dit van nature. Maar, ben je wat verder afgedreven van zo’n intuïtieve eetstijl, waardoor er een haat-liefde verhouding is ontstaan met eten dan kan de training mindful eten- mindful afvallen je helpen om dit terug te vinden. |
Kosten: | Bij aanvullende verzekering is er een vergoeding door de zorgverzekeraar |
Eerstvolgende training start | op afspraak via Jolanda of Leonie |
individueel of in een kleine groep | kan individueel of soms in een kleine groep zijn. Als je samen met iemand anders dit programma wil volgen kan dat. |
Locatie | praktijk Oude Wetering Jolanda Zoet en praktijk Leonie Goezinnen. |
Aanmelden | Jolanda Zoet leonie@dieetvoorjou.nl |
Jolanda Zoet, biedt samen met Leonie Goezinnen, dit programma aan. Door de unieke samenwerking van Mindfulness trainer en diëtist/ uit de ban van eetbuien coach, kunnen wij je nog beter ondersteunen in het veranderen van je eet- en beweeggedrag.
Je kan de trainingen op eigen gelegenheid bij ons volgen. Om de week kom je of bij de diëtist of bij de mindfulness trainer.
Jolanda Zoet,
- Mindfulnesstrainer, Compassietrainer
- 071-3315691
- Jolanda Zoet
Leonie Goezinnen,
- Diëtist en gecertificeerd coach uit de ban van emotie eten,
- leonie@dieetvoorjou.nl
- 06-21859958
- http:// www.dieetvoorjou.nl/ mindful/
Mindful eten werkt!
Het positieve effect van mindfulness is al in veel wetenschappelijke studies aangetoond. Onderzoek specifiek naar mindfulness en eten levert ook belangrijke resultaten op, zoals;
Minder eetbuien door mindfulness
Ook het positieve effect van mindfulness op eetgedrag is al in verschillende studies aangetoond. Een onderzoek onder vrouwen met Binge Eating Disorder (Telch en collega’s, 2001) liet bijvoorbeeld zien dat 89 % van de deelnemers na een mindfulnesstraining geen eetbuien meer had. De deelnemers hadden ook minder drang om te eten als zij emotioneel waren en maakten zich minder zorgen over hun figuur of gewicht.
Effectiviteit van mindfulness
Beoefenaren piekeren minder en zijn emotioneel meer stabiel.
In Nederland zijn in 2010 en 2012 onderzoeken gedaan onder de deelnemers van een 8-weekse training mindfulness en eten, ism de Universiteit van Maastricht. Ook hier positieve resultaten. Onderzoeker Alberts: ‘Ons onderzoek laat zien dat mensen die de mindfulness en eten training volgen, in vergelijking met een controle groep, na de training minder last hebben van belangrijke aspecten van verstoord eetgedrag zoals drang naar eten, zwart/wit denken, emotioneel eten en lichaamsontevredenheid’.
Ook ander Nederlands onderzoek(2013) geeft aan dat mindfulness helpt om beter naar het lichaam te luisteren en de eet hoeveelheid beter te doseren.
Waarom werkt het?
Waardoor wordt het positieve effect van mindfulness op eetgedrag veroorzaakt? Theoretische opvattingen die dat verklaren:
Door niet-oordelende aandacht te geven aan negatieve emoties in plaats van ze te vermijden, leer je dat je ze ook kunt verdragen of oplossen
De mindfulnessoefeningen vergroten het bewustzijn van lichamelijke signalen van honger en verzadiging
Door afstand te nemen van gedachten en te leren ze niet te zien als feiten, wordt de neiging tot piekeren verminderd.
Bewustwording van hetgeen er in zich leeft, geeft ruimte om te kiezen voor ander gedrag dan het gewoontegedrag