Leer aandachtig aanwezig zijn

Wil je leren meer rust en ontspanning te ervaren, minder te piekeren, beter om te gaan met stress en je beter te concentreren, dan kunnen wij onze Mindfulnesstraining van harte aanbevelen.

Door deze training leer je bewust aanwezig te zijn in het hier en nu, opmerkzaam en zonder oordeel. Het wordt ook wel aandachtstraining genoemd.

Je leert je eigen gedachten- en gewoontepatronen herkennen, zodat je dingen kunt zien zoals ze werkelijk zijn. Dat klinkt makkelijk, maar vergt enige oefening. De training bestaat dan ook uit 8 lessen van 2 à 2,5 uur.

Door verschillende meditatie- en ademhalingsoefeningen leer je de aandacht op je ‘binnenwereld’ te vestigen. Je oefent in het loslaten (hoe het leven, de wereld en jijzelf zouden moeten zijn) en leert accepteren dat ‘het is zoals het is’.

Hierdoor krijg je meer innerlijke rust waardoor je helderder kunt denken en betere keuzes kunt maken. De energie die je daarmee spaart, kun je richten op wat je wèl kunt beïnvloeden.

Trainingsdata voorjaar 2024

Donderdagavond 18 januari 2024 19.30-22.00  (vol)

 • 18, 25 januari (1 febr. geen les)
 • 8, 15, 22 februari (29 febr. geen les)
 • 7, 14, 21 maart (laatste les)
 • cursusnummer 2024-51

Woensdagavond 8 mei 2024 19.30-22.00 (vol)

 • 8, 15,22, 29 mei
 • 5, 12, 19, 26 juni (laatste les)
 • Cursusnummer 2024-52

Verder start er in het voorjaar 2024 weer een compassietraining . Dit is het vervolg op de mindfulnesstraining. Zie betreffende pagina op deze website.

Het is ook mogelijk om individueel mindfulnesstraining (10 lessen) te volgen de kosten hiervan zijn € 79,00 per uur waarvan soms een deel door de zorgverzekering of de werkgever kan worden vergoed. 

Veerstraat 1, Oude Wetering

Aanmelden kan bij Jolanda Zoet

gecertificeerd mindfulnesstrainer lid VMBN 2016852

gecertificeerd compassietrainer www.compassietraining.nl

Gecertificeerd Trainer Mindfulness voor kinderen en jongeren van 5-19 jaar (opleiding van Eline Snel, “Aandacht werkt”)

Mindfulness in Opvoeding (MIO) volgens de methode Eline Snel “Aandacht werkt”

Meer informatie:

Elk les bestaat uit oefeningen en de gedachtegang daarachter. Je leert hoe je dingen met aandacht kunt doen via meditatie, observeren van de ademhaling, een bodyscan en lichaamsgerichte oefeningen. We houden rekening met fysieke beperkingen; deze bespreken we tijdens het intakegesprek dat we voor deelname aan de cursus met iedereen voeren.

In de eerste vier lessen leer je je aandacht ‘richten’: op 1 punt vestigen en daar houden of steeds naar terugbrengen. In de vier lessen daarop leer je juist hoe je je aandacht telkens op nieuwe dingen kunt vestigen. Je leert hoe je mindful kunt handelen en hoe je dat kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Mindful word je alleen als je regelmatig oefent, daarom krijg je oefeningen mee waar je thuis mee aan de slag kunt, zoals meditatieoefeningen op cd/mp3 en soms een maak- of leesopdracht. Hou rekening met een uur huiswerk per dag.

Kosten

De kosten zijn  € 380,- inclusief btw.

Veel zorgverzekerars vergoeden een groot deel van de mindfulnestraining (MBSR). Dit hangt af van de aanvullende verzekering die je hebt afgesloten.Ook werkgevers willen de training of een deel ervan nog weleens vergoeden.

Daarbij inbegrepen: een intakegesprek, koffie en thee, een hand-out, f mp3 bestanden met meditatieoefeningen en de mogelijkheid om per  e-mail vragen te stellen. Makkelijk zittende, warme kleding wordt aangeraden.

Onze tip: probeer zonder verwachtingen of kritische blik de training in te gaan, zodat je echt verrast kunt worden door wat je vindt. Je kunt iets heel anders bereiken dan datgene waarvoor je de training bent gaan doen. Het effect van aandacht voor jezelf kan onverwachte uitkomsten geven.

Resultaten

Uit onderzoek blijkt dat men op veel gebieden baat kan hebben bij Mindfulnesstraining:

 • Stress en stress gerelateerde klachten, hyperventilatie, hoofdpijn, moeite met ontspannen, onrust, gejaagdheid, concentratieproblemen, slaapproblemen
 • Angst of boosheid die je in beslag nemen
 • Sombere gevoelens. Malen en piekeren.
 • Burn-out
 • Depressie: Mensen die vaker dan 3 x een depressie hebben gehad, hebben na een Mindfulnesstraining 50 % minder kans op terugval in een depressie. (De groepscursus is niet geschikt voor mensen die nog in een actieve fase van een depressie zitten)
 • Chronische pijn
 • Concentratieproblemen
 • Negatieve automatische gedachtepatronen die bijvoorbeeld gevoelens als (faal)angst, weinig zelfvertrouwen of snel boos zijn, veroorzaken en versterken.

Waarom werkt het?

Onderzoek laat zien dat mindfulness effectief is. Mindfulness  kan zorgen voor een hogere kwaliteit van leven en positieve veranderingen teweeg brengen in ons functioneren. De manier waarop wij naar onszelf en naar de wereld kijken en daar vervolgens op reageren kan hierdoor veranderen. Dit is helpend bij het hanteren van onze dagelijkse werkdruk maar ook bij het leren omgaan met klachten die een diverse oorsprong kunnen hebben.Nieuwsgierig naar deze onderzoeken?

lees hier verder

Mindfulness-meditatie is een trendy middel tegen piekeren of een burn-out. Maar volgens wetenschappers zou het weleens net zo effectief kunnen zijn tegen depressie als medicijnen. Dit publiceerden zij onlangs in het artsenblad The Lancet.

Hoe om te gaan met social media? op zo ‘n manier dat het ons helpt aandachtig en verbonden te zijn met de wereld om ons heen?

Hoe wijs om te gaan met social media?