Aandacht werkt

MINDFULNESS VOOR KINDEREN VAN 5-12 JAAR

METHODE “AANDACHT WERKT!

OUDERS DOEN THUIS MEE

WAAROM MINDFULNESS VOOR KINDEREN?

Kinderen hebben het vaak te druk, net als volwassenen. Ze kunnen niet slapen,zijn snel afgeleid en vaak onrustig. Ze hebben een hoofd vol piekergedachten.

De “aan-knop” doet het wel, maar waar zit de “stopknop”? Door kinderen al jong in contact te brengen met mindfulness, leren ze beter observeren en zich concentreren, in contact met hun lijf te zijn, zichzelf tot rust te brengen.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is het natuurlijke vermogen om bewust aandachtig en optimaal aanwezig te zijn:

 • Bewust aanwezig bij de zon op je huid, de wind in je haar, de irritatie of de vermoeidheid in je lijf en alle andere dingen die je maar kunt opmerken in de binnen- en buitenwereld.
 • Nieuwsgierig en onbevangen leer je gevoelens, gedachten en lichamelijke signalen observeren zodra ze er zijn en zolang ze er zijn.
 • Door niets buiten te sluiten, weg te drukken of er helemaal doormeegesleept te worden, kom je wat te weten over je binnenwereld. 

  Ook houd je je beter staande in de buitenwereld. Minder reactief! Aanwezig.Vriendelijk, onbevangen en nieuwsgierig. Zonder te oordelen. 

  In elk uniek moment. NU.

  Het is een talent wat van nature al aanwezig is maar door de veelheid aan prikkels vanuit onze omgeving en vanuit ons denken onderdrukt kan worden.

  HOE DOE JE HET?

  In de praktijk van Jolanda Zoet leren kinderen o.a. stil te zitten als een kikker. Om te gaan met “stormen of regenbuien” in hun binnenwereld, en te oefenen met de piekerfabriek. Ook leren ze gevoelens toe te laten in plaats van weg te drukken, en vriendelijkheid te cultiveren. Het begint allemaal met oefenen in bewuste, niet-oordelende aandacht. Dat is waar het om gaat.

  Effecten

 • Door rust in hoofd en lijf verbeteren de concentratie en leerprestaties.
 • Kinderen gaan niet meer gebukt onder problemen maar vinden oplossingen. Hun zelfvertrouwen en veerkracht nemen toe, het gevoel gefaald te hebben neemt af.
 • Kinderen gaan om met kwaliteiten als “compassie”, “geduld” en “dingen loslaten die je niet kunt veranderen”. Daardoor leren ze om te gaan met kort- en langdurende spanningen. Ze worden vriendelijker voor zichzelf en anderen, en het pestgedrag neemt af.
 • WAT IS “AANDACHT WERKT!”?

  “Aandacht werkt!” van Eline Snel is een 8 -weekse methodische mindfulnesstraining, speciaal ontwikkeld voor kinderen . Het is een evidence based training, gebaseerd op de 8-weekse stressreductietraining van Jon Kabat-Zinn.

  De training is toegesneden op vier verschillende leeftijds-categorieën en wordt uitgevoerd door Jolanda Zoet gecertificeerd kinder en jongerentrainertrainer, opgeleid aan de internationale Academie voor Mindful Teaching (AMT)

  VOOR WIE?

 • Alle kinderen van 5-12 jaar
 • Ouders

 • Wat is het niet?

  Zweverig, therapie,toverstokje, boeddhistisch of religieus

  AANDACHT WERKT!

  “Het helpt je te leren als je leert,

   te eten als je eet en 

  te slapen als je wilt slapen. 

  Het helpt

  je ook te ervaren dat je

  gedachten en gevoelens

  hébt en ze niet bént!”

  Meer informatie:

  Wanneer

  De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 uur die wekelijks op op woensdagmiddag van 16.00 t0 17.00 worden gegeven en gaan van start bij voldoende aanmeldingen. Minimaal 6 max 10 deelnemers.

  Daarnaast zal er een ouderavond plaatsvinden. Aanmelding kan telefonisch (071-3315691) of per mail (jolanda.zoet@zonnet.nl). De groepsgrootte kan variëren van minimaal 6 tot maximaal 10 kinderen. 

  Kosten

  De kosten voor de training zijn € 200,- (inclusief BTW). 

  Dit is inclusief cursusmateriaal wat de kinderen per les meekrijgen, een ouderavond en de mogelijkheid om per email vragen te stellen. Voor aanvang van de training is er een intake met ouder en kind. Na afloop vind er een evaluatie plaats.

  De inzet en begeleiding van de kinderen door de ouders thuis gedurende training is erg belangrijk!

  Aan het einde van elke bijeenkomst zullen ouders middels een nieuwsbrief op de hoogte worden gesteld van het onderwerp van de bijeenkomst met tips voor thuis. 

  Aan ouders wordt geadviseerd om thuis het boekje ‘stilzitten als een kikker’ van Eline Snel aan te schaffen en te lezen (inclusief CD met oefeningen voor thuis). Indien gewenst kan dit boek ook via de praktijk worden aangeschaft, de extra kosten bedragen in dat geval € 17,95 (prijs van het boek via de webshop).

  Leslokatie

  Veerstraat 1, Oude Wetering

  Vooral bij kinderen is de kracht van de groep een sterk component van de training en verdient de voorkeur boven individuele mindfulnesslessen.

  Los van de groepstraining is het echter ook mogelijk om individueel mindfulnesstraining  te volgen de kosten hiervan zijn € 75,00 per uur .


  Aanmelden kan bij Jolanda Zoet

  Gecertificeerd mindfulnesstrainer (MBSR)  lid VMBN 2016852

  Gecertificeerd compassietrainer www.compassietraining.nl

  Gecertificeerd Trainer Mindfulness voor kinderen en jongeren van 5-19 jaar (opleiding van Eline Snel, “Aandacht werkt”)

  Gecertificeerd trainer Mindfulness in Opvoeding (MIO) volgens de methode Eline Snel “Aandacht werkt”